Musea in Arnemuiden

Veel mensen denken bij een museum aan een saaie opstelling van schilderijen en andere objecten, maar dat geldt niet voor het Museum Arnemuiden. Daar leeft het museum! Een enthousiaste groep mensen heeft als doel om de plaatselijke geschiedenis vast te leggen, tentoon te stellen en de verhalen te vertellen uit vroegere tijden. Dat vertaalt zich in een mooie collectie en onderhoudende rondleidingen. 

Twee delen
Het museum bestaat uit twee delen. In het eerste deel, het voormalige stadhuis, kun je uitgebreid kennismaken met de historie van het bijzondere vissersplaatsje en haar inwoners, de streekdracht, de maritieme historie en bijzondere archeologische opgravingen. Verder bevat ‘t Stadhuys ook de oude raadszaal waarin bijzondere schilderijen te zien zijn. 

Let op: De musea zijn in het seizoen geopend op woensdagmiddag en zaterdagmiddag.

Voor de kinderen
Als museum vinden we het belangrijk om de geschiedenis door te geven aan de volgende generaties. Geregeld bezoeken schoolklassen ons museum: zij krijgen een aangepaste rondleiding. Ook zijn er speurtochten door het museum, ga op zoek naar de objecten, foto’s, informatie en schilderijen.

 

Deze oudste, nog werkende, werf in Zeeland dateert van 1763, is geheel gerestaureerd, uitgeroepen tot Rijksmonument en alweer tien jaar open als werkende museumwerf. Rondleiders tonen je de werkzaamheden van weleer en de gereedschappen van toen. Ervaar het vernuft en het ambacht die nodig waren voor de bouw van zo’n machtig schip. Verwonder je over het vakmanschap! Of mijmer ontspannen op een zitje bij de waterkant!

Let op: De musea zijn in het seizoen geopend op woensdagmiddag en zaterdagmiddag.

Historische Scheepswerf Meerman

Soms hoor je ze echt nog kloppen: de houten hamers die de naden van de scheepshuid dichten om het waterdicht te maken. Maar ook het geruststellende geluid van de handzaag. Of het spannende knarsen en piepen van de wagenhelling bij een tewaterlating. En ruik dan ook die speciale geur van versgezaagd eikenhout! De Historische Scheepswerf Meerman ligt in het hart van Arnemuiden en is nog steeds een bloeiende werf, ooit voor nieuwbouw van de trotse Arnemuidse hoogaarzen, nu voor restauratie en onderhoud van al ons varend nationaal erfgoed. Maar ook een museum dat uitnodigt tot bezoek. Maak eens kennis met de scheepsbouw van vroegere tijden. 

Zonder bouwtekening, op zicht, bouwden de werfbaas (7 generaties familie Meerman) en zijn helpers hoogaarzen voor de visserij. Ruim tweehonderd zijn er te water gelaten. Snelle, elegante schepen van sterk eikenhout, speciaal ontwikkeld voor het grillige water van de Scheldedelta. Geschikt voor getijdenwater met de ondieptes, maar ook voor de soms onstuimige mondingen van de Wester- en Oosterschelde. Naast de hoogaarzen voor de visserij bouwde de werf ook voor andere bedrijfstakken: veel bijboten voor de binnenvaart; werk- en peilboten voor dijkonderhoud; hoogaarsjachten voor de pleziervaart.