De Klokken van Arnemuiden

De Klokken van Arnemuiden

De klokken van Arnemuiden vindt u in de kerktoren, in het midden van het dorp, op het marktplein. In deze toren hangen twee luidklokken, waarvan de oudste dateert uit 1518 en de andere 1583. De klokken zijn overblijfselen uit de rijke bloeitijd van Arnemuiden. Twee klokken, een voor de tijdsaanduiding en de andere als alarmklok. De klokken luiden nog ieder uur en half uur, voor de zondagse kerkdiensten en begrafenissen.

Muzikale ondersteuning
De luidklokken zijn niet de enige klokken die over Arnemuiden hun klanken laten horen. Ze krijgen muzikale ondersteuning van het carillon datin de toren van de kerk aan de Markt hangt. Nog steeds klinkt elk kwartier een melodie door het vissersstadje. Ook het carillon is een klinkende getuige van de bloeitijd en zijn gegoten tussen 1554 en 1557 door de Mechelse familie van klokkengieters, de van der Gheyns. Het Arnemuidse carillon is het op één na oudste carillon van Nederland en België.

Astronomisch uurwerk
Een bijzonder stukje vakmanschap is het astronomisch uurwerk dat ongeveer halverwege de kerktoren hangt. Het is uniek in heel Europa en zelfs in de wereld en is gemaakt in 1589 door Jan Dirckszoon Coop, een horlogemaker uit Delft. Het uurwerk bestaat uit een bol en een getijden klok. De bol geeft de stand van de maan aan. De getijdenklok die eronder hangt, geeft de waterstand aan. Zowel de maanbol als de getijdenklok hingen in de toren van de oude kruiskerk en zijn dus verhuisd naar de toren van de nieuwe kerk. De getijdenklok gaf vroeger de getijden van het water bij Arnemuiden aan. Inmiddels is het uurwerk gekoppeld aan de getijden van Vlissingen. 

Adres gegevens

Markt 10
4341 EP Arnemuiden